BloggProffs

februari redan

Idag har jag varit iväg och provat ut en dragsele i nomemodell till Balto. Självklart körde jag fel och hamnade i probka men den snälla farbrorn väntade på mig. Blir så glad och tycker så mycket om de här ryssarna när jag får möjlighet att möta dem (dvs när de kan engelska och vi har något gemensamt intresse). Mannen som sålde selen, tillverkar dem själv (tror jag) och verkar duktig inom drag. Han bjöd in oss att delta i nästa träning, löpning bakom dragande hund. Jag undrade om det inte är lite för kallt (-20) och han garvade. Han hade bott i Sibirien och Alaska och visste tydligen vad kyla är. Han fick alltså vänta en dryg timme på mig och säger ändå när jag köpt selen, vänta du ska få en present. Och så fick Balto ett halsband i samma stil som selen :) Testade selen direkt och den verkade bra. Balto travade på som ett tåg. Blir faktiskt lite sugen att hänga på nästa lördag!

Balto i nya selen (nya lägenheten)

Lilla Tussen har fått sig en jacka i rysk modell. Dock inget snordyrt märke ;) Han är inte så nogräknad.

Bra när det är -30 ute


Lydnaden går framåt med Tussen. Han är ganska lugn. Ibland tar det lite tid för honom att förstå, men oftast lär han sig snabbt. Tror att han kan bli ”rädd för att göra fel”, eller snarare att det tar lite tid då jag varit för otydlig. Jag måste tänka mig för för han är väldigt känslig för ”missnöje”. Om jag råkar använda samma ljud vid felbeteende som jag använder med Balto, typ ehe, så tappar han svansen och vill inte vara med. Ett glatt hoppsan är det som gäller med honom. Nu när det är så himla kallt har vi paus från kursen men tränar lite hemma på egen hand. Fast mest blir det skidturer.

Lydnaden med Balto är ett bekymmer för mig nu. Jag är jätteglad att han har aptit, inte kräks och har gått upp hela 4-5 kg i vikt sedan operationen! Han mår helt enkelt bra! Däremot funkar det inte i lydnaden. Vet inte om jag ska lägga ner helt… Jag har anmält till en kurs för Eva Bodfäldt, som jag har mycket god erfarenhet av och höga tankar om. Tre dagar i sommar. Hoppas hon kan hjälpa mig en bit på vägen. Tror inte mitt ledarskap räcker. Vi hamnar hela tiden i att han kräver sin belöning, pip och irritation. Han är en arbetsmaskin när det gäller bruksmomenten, de är självbelönande. Men att få honom att vilja arbeta för mig känns helt omöjligt. Han jobbar endast för att få sin boll. Kanske att det skulle gå att fortsätta som tidigare och föregå pipet, belöna med boll och sakta kunna öka tiden han kan jobba men jag vet inte om jag har tålamodet. Höll på länge och mycket förra våren och det räckte inte för tävling. Kan inte riktigt se det som en kul utmaning just nu för jag tror inte riktigt på det. Mitt mål med lydnaden är tävling, kan jag släppa det kan vi fortsätta bara för att ha skoj och då kan han få pipa hur mycket han vill.

Vi har haft ett långt uppehåll från skyddsträningen pga Baltos skador men nu drar vi igång igen. Balto har ”läkt som en hund” som man säger här i Ryssland. Här behöver hundar vare sig bassäng eller annan rehabilitering ;) Jag har haft kontakt med rehabiliterare i Sverige och har fått råd kring Baltos rehabilitering. Jag har följt råden och hittills har det gått bra. Hoppas han håller i längden också! Körde förra veckan och herre jisses vad han var överladdad! Kul matte skrek Balto och glömde väl lyssna… Kanske blir det i morgon igen. Hoppas han kan vara lite mer sansad då :)

Balto och Tussen funkar jättebra ihop. Ibland ska Tussen ha lite ”stryk”, det är underbart att se dem, Balto verkar ha absolut koll på var gränsen går. Och Tussen är inte den som ger sig i första taget.

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu